El coronavirus ens ha agafat a tots i totes per sorpresa. Així com la crisi sanitària provocada pel contagi massiu del covid19 i les diverses conseqüències derivades del confinament sobtat: teletreball, ERTO’s, convivència, salut, etc. Per això mateix, van ser moltes persones, organitzacions i institucions les que, des del primer minut, van difondre milers de consells, llistes d’activitats i horaris a seguir. Totes elles amb l’objectiu d’intentar no deixar enrere les rutines i, sobretot, evitar els espais de silenci i buits durant aquests dies tan difícils. Molta gent s’hi va afegir al carro, duent un ritme frenètic d’activitats seguides. Algunes persones, fins i tot, insistien a d’altres a seguir aquest ritme. Però, és realment necessari complir aquest llistat?

Davant d’aquesta allau d’activitats i lemes motivacionals, ha sorgit també un contra-moviment el qual ha criticat aquestes actituds acusant-les de “romantitzar” el confinament. A partir d’aquí, el debat s’ha acabat disputant entre els extrems de: “Hem de treure profit de la situació i veure-ho com una oportunitat meravellosa per fer allò que no podem fer normalment” VS “No es pot veure res positiu a aquesta situació i qui ho vegi és perquè són persones alienes a aquelles en risc d’exclusió que veritablement estan patint”.

Bé, podríem trobar-hi un terme mig. És una situació difícil, en la que moltes persones estan patint a graus diferents: en l’àmbit laboral i econòmic, en l’àmbit relacional, d’altres en l’àmbit de la salut (física, mental i emocional), etc. Tanmateix, podem ser conscients d’aquesta situació (tant si ens toca d’aprop com si no) i, alhora, intentar que el confinament no malmeti el nostre benestar. I és aquí on entren les activitats i recursos que persones, organitzacions i institucions estan aconsellant.

Autoconeixement

Ara bé! S’ha d’anar amb compte perquè aquestes activitats no ens acabin marcant un ritme frenètic d’objectius a aconseguir. Objectius que ens acaben angoixant, i encara més, sobretot, si no els aconseguim. No estem vivint una situació normal. Ser conscients d’això ens ajudarà a ser empàtics amb els altres, però també a entendre’ns a nosaltres mateix@s, permetent-nos sentir i trobar-nos com sigui en el mateix moment, sense autoculpar-nos. I és que s’ha confós el fet de tenir temps i l’opció per a realitzar diferents activitats, amb l’obligació de dur-les a terme en una boja i angoixant cursa per anotar més activitats en la llista de “Fet!”.

És essencial que distingim i canviem l'”haig de” per l'”escullo”. No teniu per què realitzar aquestes llargues llistes de propostes si no us vénen de gust, si no us agraden o, simplement, no voleu. I això no us ha de fer sentir pas malament.

La situació que estem vivint és complicada, com tots/es sabeu. Cada persona ha de trobar la seva pròpia manera per a portar la situació el millor possible. Existeixen certes recomanacions que a tothom ens pot anar bé. Tanmateix, cada persona de manera individual ha d’emmotllar-les a la seva manera de ser i, per descomptat, és lliure d’adoptar i rebutjar les que vulgui.

Recursos per dur millor el confinament!

Dit això, gràcies als meus coneixements i experiència en la societat informacional i com a assessora/coach, he elaborat una breu guia audiovisual d’uns 6 minuts on us mostro recursos bàsics per a un dia a dia saludable. L’autocura, fugir de la infoxicació (intoxicació per sobreinformació), sentir-se actiu i l’oci, són les claus per al vostre benestar. Per descomptat, sentiu-vos lliures de dur a terme els consells que us sentin millor, d’adaptar-los a la vostra manera de ser i de descartar els que no us agradin!

Si no pots veure bé el video dins del meu blog, clica damunt d’aquest botó de sota per veure’l a YouTube:


Leave Your Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *